Friday, November 16, 2012




Wahai Umat Islam mari kita doakan saudara kita yg sdh berperang disana!! Klu tentera Israel ada senjata, kita Umat Islam jua ada senjata. Nabi sebut Doa itu SENJATA bgi mukmin!! Wahai Yahudi Lakhnatullah!!JAHANAMLAH KAU Wahai ISRAEL! Mgkin umat Islam boleh dibunuh,Tapi... Islam tak kan boleh dihapuskan walau dgn apa cara sekalipun!!!!..

(Copy) 
Mari Berdoalah, untuk rakyat Palestin dan semua umat
Islam di dunia, ini juga merupakan salah satu usaha

sbg umat yg bergelar Islam : 

ﺍﻟﻠّﻬﻢّ ﺇِﻧَّﺎ ﻧَﺠْﻌَﻠُﻚَ ﻓِﻲ ﻧُﺤُﻮﺭِ ﺃَﻋْﺪَﺍﺋِﻨَﺎ ، ﻭﻧَﻌُﻮﺫُ ﺑِﻚَ ﻣِﻦْ ﺷُﺮُﻭْﺭِﻫِﻢْ
ﺍﻟﻠّﻬﻢّ ﻣُﻨْﺰِﻝَ ﺍﻟﻜِﺘَﺎﺏِ، ﻭَﻣُﺠْﺮِﻱَ ﺍﻟﺴَّﺤَﺎﺏِ، ﻭَﻫَﺎﺯِﻡَ ﺍﻷَﺣْﺰَﺍﺏِ، ﺍِﻫْﺰِﻡْ
ﺍﻟﻴَﻬُﻮﺩَ ﺍﻟﻐَﺎﺻِﺒِﻴْﻦَ ﺍﻟﻤﺤُﺘَﻠِّﻴْﻦَ، ﻭَﺍﻧْﺼُﺮْﻧﺎَ ﻋَﻠَﻴْﻬِﻢْ ﻭَﺯَﻟْﺰِﻟْﻬُﻢ.ﺍﻟﻠّﻬُﻢّ ﺑَﺪِّﺩْ
ﺷَﻤْﻠَﻬُﻢ ﻭَﻓَﺮِّﻕْ ﺟَﻤْﻌَﻬُﻢْ، ﻭ ﺷَﺘِّﺖْ ﻛَﻠِﻤَﺘَﻬُﻢ,ﺧَﺎﻟِﻒْ ﺑَﻴْﻦَ ﻗُﻠُﻮﺑِﻬِﻢ، ،
ﻭَﺯَﻟْﺰِﻝْ ﺃَﻗْﺪَﺍﻣَﻬُﻢ,ﻭَﺳَﻠِّﻂْ ﻋَﻠَﻴْﻬِﻢْ ﻛَﻠْﺒﺎً ﻣِﻦْ ﻛِﻼَﺑِﻚَ ﻳﺎ ﻗﻬﺎﺭ,ﻳﺎ
ﺟﺒﺎﺭ ﻭ ﻳﺎ ﻣُﻨْﺘَﻘِﻢَ,ﺍﻟﻠﻬﻢ ﺃَﻧْﺰِﻝِ ﺑِﻬِﻢ ﺑَﺄْﺳَﻚَ ﺍﻟَّﺬِﻱْ ﻻﻳُﺮَﺩُّ ﻋَﻦِ ﺍﻟﻘَﻮْﻡِ
ﺍﻟﻤُﺠْﺮِﻣِﻴﻦ.

Erti :Wahai Tuhan kami, sesungguhnya kami
menjadikan-Mu sebagai pendinding (kepada
musuh2) kami, dan kami berlindung dengan-Mu
daripada kejahatan mereka.Wahai Tuhan kami,
wahai Tuhan yang menurunkan al-Kitab (al-Quran),
dan wahai yang menjalankan awan, dan wahai
yang menghancurkan tentera al-Ahzab,
hancurkanlah Yahudi perampas dan penjajah dan
bantulah kami ke atas mereka dan goyangkanlah
mereka.
Wahai Tuhan kami, binasakanlah kesempurnaan
mereka, dan pecah-belahkanlah jemaah/kesatuan
mereka, dan gagapkanlah perkataan mereka
(melalutkan mereka), pecah belahkanlah hati-hati
mereka, goyahkanlah pendirian mereka, dan
hantarkanlah anjing ke atas mereka dari anjing-
anjing suruhanMu, wahai Tuhan Yang Maha Gagah
Perkasa, wahai Tuhan Yang Maha Berani, wahai
Tuhan Yang Maha Berdendam, wahai Allah tuhan
kami, turunkanlah ke atas mereka kemarahan dan
kesakitan dariMu yang tidak mampu ditolak oleh
kaum yang berdosa.

Aamiinn Ya Allah.. 

TAKBIR !!!!!!!!!!!!
1

Thursday, July 19, 2012




Bagaikan menanti TETAMU YANG ISTIMEWA, RAMADHAN dinanti-nantikan oleh seluruh mukmin di seluruh pelusuk dunia..adakah kita antara GOLONGAN yang MENANTI dengan penuh debaran dan keterujaan dalam menyambut bulan yang DIRINDUI INI?

Dalam hadis Rasulullah SAW ada menyebut :
"Sesiapa yang BERGEMBIRA dengan datangnya Ramadhan, Allah akan mengharamkan jasadnya daripada api neraka." 
(Hadis riwayat Ibn Majah)

p/s : Semoga kita BERKESEMPATAN menyambut bulan mulia yang penuh berkah..
Ahlan wasahlan ya ramadhan..:)

#Ya Allah, DIDIKLAH HATI kami agar sentiasa SERASI dengan perintah dan takdirMu..moga kami merindui Ramadan kerana mencintaiMu..♥♥
0

Saturday, March 24, 2012


Firstly korang baca dulu terma dan syarat untuk contest ni ;
  • Contest ini akan berlangsung bermula 17 Mac hingga 31Mei 2012.
  • Korang perlu Follow blog kami penganjur-penganjur contest ini seperti dibawah :
-momoNERD (BLOG)
-Nurul Areya (BLOG)
-Myra Ohh Myra (BLOG)
-Wannie (BLOG)
-Nad (BLOG)
-Hanamura (BLOG)
  • Contest ini boleh disetai melalui blog mahupun Facebook.
  • Bagi peserta yang tidak mempunyai blog, korang boleh follow blog kitorang melalui acc google, yahoo and twitter TQ! :)
  • Tujuan mem-follow blog kami adalah untuk memudahkan korang mengetahui perkembangan contest ini dari masa ke masa contohnya hadiah-2 yang ditawarkan etc :]
  • Contest ni terbuka kepada lelaki mahupun perempuan.
  • Peserta boleh menggunakan gambar sendiri atau gambar orang lain untuk contest ni dengan syarat mendapat kebenaran daripada owner gambar. Kami mencari Best Dress up. So, korang pakai lawa-lawa k :')
  • Setiap orang hanya boleh membuat satu penyertaan.
  • Gambar tersebut perlu mengandungi sign name. Bukan sign name Hafiz Rahim okay! Oppsss hihihi. Korang hanya perlu buat sign LA QUIXOTE mengikut kreativiti korang. Effect editing juga diambil kira ;]

Hadiah pemenang ;

1st winner > Cutie Doll Long Necklace + Topup RM10
2nd winner > Contact Lens + Topup RM5
3rd winner > Voucher RM10 + Topup RM5
7 pemenang hadiah saguhati > Masih belum ditetapkan.

Cara penyertaan (MELALU BLOG)
-Buat satu entry bertajukContest Best Dress Up Ever And Awesome Sign Name.
-Letakkan banner contest macam yang dekat atas sekali tu.
-Copy terma & syarat yang telah kami tetapkan.
-Copy cara penyertaan.
-Copy list hadiah yang ditawarkan.
-Satu link blog, hanya satu gambar.
-Letakkan link entry korang pada ruangan komen entry contest mana-2 blog kepunyaan penganjur.

Cara penyertaan (MELALUI FACEBOOK)
-Postkan gambar anda di Page ini.
-Letakkan caption saya menyertai contest ini kerana ____________________

ini gambar yg dipetaruhkan . boleh diterima tak ?
//gambar orang lain 

2


GIVEAWAY AKAN BERLANGSUNG DARI 15 MARCH HINGGA 15 APRIL 2012 
Tagged : Hidayah , Qienah , Putri 



Tajaan Pemenang Utama.
Like PAGE.
Pememang boleh memilih 1 pcs diantara 4 jenis diatas. - Untuk 1 Pemenang Utama.

Sila Follow dan Like Sponser ok.

  1. Follow Blog : http://prettygirlslens.blogspot.com/ | Like Page : Sini (1 pemenang )
  2. Follow Blog : http://lovebaglovebag-privatecloset.blogspot.com/  (1 pemenang )
  3. Follow Blog : http://thebag-galore.blogspot.com/ (1 pemenang )
  4. Follow Blog : http://najwazukri.blogspot.com/ ( 2 pemenang )
  5. Follow Blog : http://saranghaeyotumblr.blogspot.com/ | Like Page : Sini (3 pemenang )
  6. Follow Blog : http://nad-lifeisfun.blogspot.com/ ( 2 pemenang )
  7. Follow Blog : http://peminatsetiajessiej.blogspot.com/ ( 1 pemenang )
  8. Follow Blog : http://sixth-clover.blogspot.com/ ( 1 pemenang )
  9. Follow Blog : http://lalincloset.blogspot.com/ ( 1 Pemenang )
  10. Follow Blog : http://fatmafazira.blogspot.com/ | http://fafazira.blogspot.com/ (3 Pemenang )
  11. FollowBlog : http://pinksolution91.blogspot.com/ | Like Page : Sini ( 5 pemenang )
  12. Follow Blog : http://coklatmanis2u.blogspot.com | Like Page : Sini (1 pemenang )
  13. Follow Blog :  http://myownlilstory.blogspot.com/ | Like Pic : Sini (3 pemenang )
  14. Follow Blog : http://hatikejari.blogspot.com/ (1 Pemenang )
Senarai Hadiah : Sini.
0

Tuesday, March 13, 2012

klik banner for join :)


1. buat entry tajuk: saya nak tudung bawal
2. letak gambar diatas dan link kan ke entry ni
3. follow blog ika
4. tinggal link anda kat ruangan komen
5. siap! tunggu keputusan

tarikh tutup: 23. mac. 2012
semak penyertaan anda di SINI

GOOD LUCK !
0

klik banner 4 join ^,^

tagged : Qienah dan Qiena

syarat-syarat penyertaan:

1. jadi follower cheqppjoy.com..kalau xnk pon xpe..heee
2. peserta WAJIB like page Cheqppjoy Shop. untuk join GA ni, peserta kene ada blog and facebook.
3. buat 1 entry tentang giveaway ni dengan tajuk "CheQpPJoY Shop Giveaway" dan tag kepada 2 orang kawan..kalau nk tag lagi ramai pon xpe..kurang xboleh ye..paling penting make sure diaorg tau pasal giveaway ni..
4. letak banner GA dekat sidebar blog korang dan linkkan ke entry ni.bila da selesai, sila tinggalkan link entry korang di komen entry ni beserta dengan id facebook anda untuk fy check.
5. penyertaan bermula 05 Mac 11 sampai 26 Mac 2012.


1x Hadiah Utama


atau


  atau 

  atau 


atau pon stok baru y akan di upload dari masa ke masa..

p/s: pemenang akan dipilih melalui random.org..xde bias ok :)
1

klik banner for join kayy :)

senarai link peserta, click sini

hadiah :

-1 hadiah misteri untuk top refferal

-4 doodle girl berhijab by cik dil (blog kerana manisnya epal)

-2 gelang dari Cik Abbit
-1 100% pure silk shawl



-1 jam dari Vincci
-1 jot it down notebook

-1 mini floss and 1 lipbulm from The Body Shop
-2 cotton inner (green and orange) with Sunplay, Skin Aqua BB cream and 1 scarf's pin

total harga untuk hadiah adalah RM 150 beb!
rugi tak join
tunggu ape lagi, jom sertai GuGurl GiveAway ni
GA akan terbatal secara automatik sekiranya penyertaan kurang daripada 10 orang
tarikh tamat GA : 30 APRIL 2012

pemenang akan dipilih secara random
top referral akan menerima hadiah misteri


p/s : anis ade buat jualan online, click here for more details
1

Saturday, March 10, 2012


Sebuah kerajaan yang baik, memerlukan unsur 'check and balance' dalam menentukan dasar dan pelaksanaan program pembangunannya.

Ini bukan sahaja sesuai dengan prinsip demokrasi yang diamalkan di negara ini, bahkan ia adalah satu faktor yang sangat diutamakan dalam sejarah kepimpinan pada zaman kegemilangan Islam.

Jika diteliti pemerintahan Khulafaur Rasyidin misalnya, kita akan dapat melihat betapa ruang bagi proses 'check and balance' ini telah dibuka seluas-luasnya sejak awal pemerintahan mereka lagi. 

Sayidina Umar RA pernah ditegur sejak diawal pemerintahannya. Padahal kalau ada manusia yang layak menjadi Nabi selepas Rasulullah, Umarlah orangnya.

Para sahabat utama Rasulullah saw tersebut sedar betapa sebagai hamba Allah, mereka tentunya mempunyai kelemahan-kelemahan yang perlu ditegur, dinasihati bahkan diperbetulkan oleh pihak lain. Indahnya, rakyat ketika juga turut sedar bahawa kewajiban mentaati kerajaan tidaklah menghalang mereka memberi pandangan, nasihat dan teguran kepada pemerintah.

Kerajaan masakini perlukan proses 'check and balance' ini. Dan tentu sahaja prinsip-prinsip dan nilai-nilai Islam tidak boleh dipinggirkan dalam proses tersebut. Untuk itu golongan agama dalam kerajaan khususnya, patut memainkan peranan yang lebih aktif, dinamik dan terbuka dalam pendekatannya (kerana kerap didakwa ahli agama dari parti pembangkang yang sering disifatkan kasar, emosional dan prajudis?)

Justeru, bagaimana pula sikap 'orang' agama dalam kerajaan? Mampukah mereka melakukan proses 'check and balance' dari dalam? Atas 'kelebihan' mereka yang tentunya mempunyai sistem nilai, kepakaran dan ketulusan berteraskan Islam, sudah pasti peranan mereka juga lebih besar. Ini selaras dengan harapan kebanyakan orang Melayu agar mereka benar-benar berperanan dalam meningkatkan penghayatan dan amalan Islam di Malaysia.

Sesungguhnya, agenda besar ini menuntut skop pemikiran yang luas, komitmen tenaga yang tinggi dan gerak-kerja yang menyeluruh... Tegasnya, golongan agama bukan lagi berperanan sekadar bunga hiasan atau pinggan nasi tambah!

Secara mudah, dua dimensi utama tujuan Islam ialah menegakkan yang makruf (kebaikan dan kebajikan) dan mencegah yang mungkar (kejahatan dan keburukan). Dan kedua-dua dimensi ini mestilah dirujuk kepada Allah berdasarkan Al Quran dan Sunnah. Untuk menegakkan yang makruf, golongan agama "bekerja keras" memahamkan masyarakat mengenai konsep dakwah dan tarbiah Islamiah yang praktikal dan realistik.

Tonjolkan sikap bukan cakap. Secara jelas, golongan agama dalam kerajaan memikul amanah untuk meningkatkan perjuangan Islam yang syumul ( tidak kira atas label "Islam Hadhari" atau apa pun jua jenamanya nanti), bukan sahaja secara konseptual tetapi juga dari segi pelaksanaannya.

Itu dilihat dari dimensi menegakkan yang makruf.



 



Manakala dari dimensi mencegah yang mungkar pula, 'orang-orang' agama dalam kerajaan perlu menyedari setidak-tidaknya ada juga perkara-perkara negatif dalam negara di bawah bidang kuasa kerajaan perlu ditegur dan dinasihati. Keberanian, ketelusan, sikap kritis tetapi berhikmah perlu ada pada mereka untuk menegur kerajaan dari dalam.

Ironinya, jika ada pihak beranggapan orang agama dalam parti lawan 'terlalu benci' hingga tertutup mata hati untuk melihat kebaikan pemerintah, maka janganlah hendaknya orang agama dalam kerajaan 'terlalu cinta' hingga alpa pada kesalahan atau kesilapan kerajaan.

Hubungan yang akrab antara mereka dengan pemimpin negara mestilah dimanfaatkan untuk memberi nasihat dan teguran agar proses 'check and balance' yang disebutkan sebelum ini berjalan dengan baik. Jika dahulu seorang tokoh agama dalam kerajaan pernah menyifatkan penolakan terhadap pembangkang membuktikan masyakat telah menolak 'ulama yang tidak berhikmah', maka masyakat ingin melihat bagaimana pula iltizam 'ulama yang berhikmah'?

Siapa lagi kalau bukan orang-orang agama dalam kerajaan yang boleh diharapkan menegur pemerintah dengan penuh hikmah sepertimana yang dituntut oleh Rasulullah saw menerusi sabdanya:

"Sesiapa yang ingin menasihati pihak yang berkuasa mengenai sesuatu perkara, maka janganlah ia menyampaikan secara terang-terangan tetapi hendaklah ia memegang tangannya dan menyampaikan nasihatnya secara bersendirian..."(Riwayat Ahmad dan al Hakim)

Kebimbangan rakyat mengenai gejala sosial, jenayah seks, keruntuhan akhlak dikalangan remaja, dadah dan sebagainya amat membimbangkan masyarakat. Parti pembangkang terus menyalahkan kerajaan atas apa yang berlaku walaupun kadangkala jelas kelemahan institusi keluarga paling banyak menyumbang kepada keruntuhan itu.

Namun, apa salahnya jika kerajaan juga bermuhasabah atas program-program hiburan yang keterlaluan, lambakan bahan bacaan picisan dan lain-lain unsur negatif seperti pendedahan aurat, pergaulan bebas dan budaya hedonisme yang mengancam golongan remaja.

Tentu ada yang 'tidak kena' di mana-mana. Jadi, ada baiknya jika golongan ulama dalam kerajaan menegur secara langsung budaya hedonisme yang diperagakan secara keterlaluan atau setidak-tidaknya membuka laluan yang lebih luas kepada budaya hiburan yang lebih sopan dan mendidik.

Walaupun mustahil menutup pintu langit dan menyekat segala bentuk kemungkaran menurut ajaran Islam kerana Malaysia negara berbilang agama dan bangsa, namun dalam batas-batas kesederhanaan Islam masih banyak rasanya yang boleh dilakukan oleh kerajaan untuk membantu para ibu-bapa mengawal anak-anak mereka daripada terjebak dengan gejala-gejala negatif.

Pendekatan pencegahan menerusi program kesedaran, dakwah dan pendidikan perlu diperhebat dan dipelbagaikan dalam bentuk yang lebih kreatif, menarik dan berkesan. Ia juga perlu iringi oleh halangan-halangan berbentuk lahiriah – akta, undang-undang, denda dan sebagainya.

Hendaknya dalam keadaan-keadaan tertentu janganlah program-program yang melibatkan pendedahan aurat, pergaulan bebas dan lain-lain unsur negatif itu semacam disemarakkan melebihi program-program yang jelas kemakrufannya. Mungkin ini hanya persepsi sesetengah anggota masyarakat, tetapi ada baiknya persepsi ini diatasi dengan program penerangan yang lebih jelas dan mantap.

Ahli agama dalam kerajaan juga diharap dapat memadamkan polemik-polemik yang tidak perlu dan telah lama selesai dan lain-lain isu seumpamanya. Justifikasi yang kononnya mewajarkan isu begini ditimbulkan – untuk membuka ruang minda dan 'horizon' pemikiran adalah tidak relevan dan tidak berhikmah.

Jika benar perkara-perkara ini adalah bersifat pinggiran dan 'khilafiah' maka apa rasionalnya ia dibangkitkan semula sehingga menimbulkan kekeliruan di kalangan orang awam dan debat tidak bermanfaat di kalangan para ilmuwan?

Bukankah lebih baik perkara-perkara yang lebih relevan umpamanya bagaimana menyepadukan pembangunan rohani dan material, penghayatan dan memantapkan lagi soal-soal asas dan teras Fardu Ain (rukun Iman dan Rukun Islam), aplikasi industri bioteknologi menurut perspektif Islam, penggunaan dinar emas dalam pasaran kewangan Islam dan global, itu yang dibahaskan secara komprehensif?

Bukankah perkara-perkara baru yang bersifat 'ke hadapan' dan menyelesaikan masalah ini jauh lebih penting diketengahkan berbanding isu-isu yang telah lama selesai tapi ditimbulkan semula hanya untuk memuaskan ego atau hero keintelektualan?
Begitu juga peranan golongan ugama seharusnya tidak terhad cuma kepada bidang-bidang yang dilihat berwajah 'agama' tetapi mula menjangkau jua bidang-bidang lain selaras dengan Islam sebagai 'way of life'.

Dalam bidang pembangunan fizikal dan ekonomi misalnya, suara golongan agama mestilah kedengaran bukan sahaja dalam menentukan halal dan haram, tetapi memantau prinsip, pendekatan, pelaksanaan dan tujuan pembangunan itu selaras dengan kehendak Tauhid, syariah dan akhlak Islamiah.

Justeru, kita berharap golongan agama ini akan terus meningkatkan keberkesanan dan kecekapan mereka dalam kepimpinan, pengurusan dan pentadbiran dengan menambah ilmu dan kemahiran agar mereka layak diberi peranan yang lebih besar.
Pada era yang akan datang kita berharap dapat melihat orang agama dalam kerajaan boleh memimpin kementerian-kementerian yang berteraskan bidang pelajaran, penerangan, industri, keselamatan, pertanian dan sebagainya.

Apa yang penting, golongan agama inilah yang kita harapkan menjadi perintis bagi merealisasikan generasi kepimpinan baru yang menggabungkan sifat mukmin (kejujuran, amanah dan lain-lain sifat mahmudah) dengan tahap profesionalisme dan kompetensi yang tinggi.

Dengan sifat kehambaan kepada Allah dan sifat kekhalifahan dengan manusia dan tugasan, maka akan terbina satu barisan kepimpinan yang akan mendaulatkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang progresif, toleran dan dinamik pada era globalisasi.

Orang-orang Melayu mesti memastikan budaya dan jati diri mereka yang berteraskan nilai bangsa dan prinsip agama terus dipertahankan dalam gagasan menjadi 'Khayra Ummah' – yang amar makruf, nahi mungkar dan beriman kepada Allah dengan sebenar-benarnya!

Mungkin itu yang dapat saya sarankan kepada ulama-ulama dalam kerajaan. Sekadar satu usaha ingat mengingatkan dengan kebenaran dan kesabaran. Bagaimana dengan ulama di luar kerajaan? Insya-Allah, jika ada kesempatan akan saya tulis jua nanti.

- Artikel iluvislam.com

0

Monday, February 6, 2012

Klik banner for join kayy :)


Mega Giveaway ini akan berlangsung lebih kurang sebulan iaitu dari tarikh hari ini (2 Feb 2012) dan akan tamat pada 29 Feb 2012. 
SENARAI SPONSER ! -WAJIB FOLLOW DAN LIKE-


Saya tag semua kawan blogger dan facebook saya :)
-PROMOTE-

5

ZALORA COMMUNITY CONTRIBUTOR BADGE

ash_tsukidate.blogspot.my review

ShoutBox

Powered by Blogger.