Thursday, June 9, 2016



Mula - 6/6/2016 | Tamat - 26/6/2016
Sally akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih ye... 

Klik banner for join ^___^


1


"Setiap amalan kebaikan yang dilakukan oleh manusia akan dilipatgandakan dengan sepuluh kebaikan yang semisal hingga tujuh ratus kali lipat. Allah Ta'ala berfirman (yang artinya), "Kecuali amalan puasa. Amalan puasa tersebut adalah untuk-Ku. Aku sendiri yang akan membalasnya. Disebabkan dia telah meninggalkan syahwat dan makanan karena-Ku. Bagi orang yang berpuasa akan mendapatkan dua kegembiraan yaitu kegembiraa ketika dia berbuka dan kegembiraan ketika berjumpa dengan Rabbnya. Sungguh bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kasturi." (HR. Muslim no. 1151)

Harini opi nak share serba sedikit mengenai perkara-perkara yang membatalkan puasa . Mungkin ada yang dah tahu, mungkin juga belum lagi mengetahuinya. Tidak salah untuk berkongsi benda baik :) Jom baca perkara-perkara sunat, makruh yang boleh membatalkan puasa anda. Kalau dah terbuat, lepas ni jangan buat lagi tau. Praktik kan dalam aktiviti harian anda! :)


Perkara-perkara yang membatalkan puasa:
a)      makan dan minum dengan sengaja
b)      mengeluarkan air mani dengan sengaja
c)      haid, nifas dan wiladah(melahirkan anak)
d)      muntah dan memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja
e)      melakukan persetubuhan
f)        gila walaupun sebentar
g)      murtad
h)      berbuka sebelum yakin masuk waktu Maghrib

Kat atas tu , opi senaraikan perkara-perkara yang membatalkan puasa, sekarang opi senaraikan perkara perkara yang tidak membatalkan puasa korang. Cuba tengok..

Perkara yang tidak membatalkan puasa:
a)      Menelan air liur yang bersih dan bagi orang yang selalu berdarah gusinya adalah dimaafkan.
b)      Bersuntik
c)      Tidur walaupun sepanjang hari
d)      Termasuk debu atau lalat ke dalam rongga
e)      Tertelan air yang dikumur tanpa sengaja

Perkara-perkara sunat puasa:
a)      membanyakkan membaca al-Quran
b)      mandi junub sebelum fajar
c)      melewatkan sahur waktu imsak
d)      berbuka dengan buah tamar dan benda manis
e)      membanyakkan sedekah
f)        solat terawih
g)      segera berbuka bila masuk waktu

Perkara-perkara makruh puasa:
a)      berkumur-kumur dengan keterlaluan
b)      merasa makanan dengan lidah
c)      bercakap perkara-perkara buruk dan keji
d)      memasukkan air yang berlebihan ketika berwuduk
e)      gosok gigi setelah gelincir matahari
f)        mencium isteri
g)      menderma darah

Terima Kasih kerana membaca :)
0

Wednesday, June 8, 2016


Assalamualaikum semua. Dengan ini PapaG lancarkan satu segmen Miliki Shawl Exclusive By Papaglamz Secara PERCUMA. Siapa nak angkat tangan. Untuk pengatahuan semua baru-baru ini Papaglamz telah melancakan Koleksi Terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz (klik disini).  Pelancaran Koleksi Terbaru Shawl Exclusive By Papaglamz ni akan dapat membantu anda dalam membuat pemilihan shawl yang cantik, glamour, exclusive dan menarik untuk anda gayakan. Lebih-lebih lagi nak raya ni kan?



Korang nak cuba Shawl Exclusive By Papaglamz secara PERCUMA? Mudah je. Jom join segmen yang PapaG buat ni. Klik kat banner di atas tu yer.

Warna-warna pilihan koleksi terbaru shawl exclusive by Papaglamz

Baiklah, terlebih dahulu PapaG cerita sedikit tentang konsep shawl yang terbaru dari Papaglamz ni dulu yer. Sebenarnya koleksi kali ini menampilkan shawl yang mempunyai potongan asas segi empat tepat. Ukuran panjang dan lebar lebih kurang 190cm X 80cm. Semoga shawl yang PapaG keluar ni dapat memenuhi kehendak wanita-wanita diluar sana yang ingin berfesyen tetapi tetap menjaga dan menutupi AURAT dengan sempurna. Insyallah. 

Dalam pemilihan material, kami menggunakan kain Chiffon Glitter. Antara sebab PapaG menggunakan kain jenis ini ialah jenis kain ini yang nampak lebih Glamour dan anggun pada si pemakai serta MUDAH BERALUN yang penting TIDAK JARANG. Kalau korang nak tahu, untuk koleksi kali ini PapaG tampilkan KHAS satu shawl yang warnanya LIMITED. Sebab hanya SATU warna sahaja shawl yang diperbuat dengan menggunakan kain Chiffon Moist Crepe. Bagi mereka yang dah mencuba koleksi shawl PapaG yang lepas tentu tahu bagaimana CANTIK dan SELESAnya memakai shawl PapaG yang menggunakan kain jenis ni kan? Jadi buat mereka yang merindui shawl PapaG dibuat dari kain jenis ini korang boleh grab dalam koleksi terbaru ni. Tapi SATU WARNA je la iaitu Musted Yellow.

Terdapat 7 warna berbeza yang korang boleh lihat seperti gambar yang PapaG tunjukkan di bawah ni.

wide-shawl-exclusive







Memandangkan sekarang ni (ikut tarikh entri ni) masih lagi mood-mood promosi dari kami, jadi kami menjual Shawl Exclusive by Papaglamz seperti harga di bawah ni.

1 helai RM 34.00 + Postage RM 6.00 = RM 40.00
3 helai RM 100.00 termasuk postage 

CEPAT REBUT SEKARANG....!!!!

Wassap : 0196141393

Jangan lupa ikuti Perjalanan Shawl Exclusive by Papaglamz ni IG dan FB tau.

Ig : exclusive_by_papaglamz
FB : Papaglamz
Official Artikel : Shawl Exclusive by Papaglamz


9


Hadiah-hadiah yang ditawarkan:

1. Shawl x 3 (2 Shawl Madinah, 1 Shawl Vietnam)
2. Purse Kipling x 1
3. Keychain Vietnam x 7

 Pemenang akan dipilih secara random. Giveaway ini akan tamat pada 28 Jun 2016 jam 11.59 malam.


5



HADIAH BUKU PRE-LOVED PILIHAN :

Opah Gangnam Style - Zulaihah Karim
Whatever You Say I Am - Anwar Hadi
Laki Aku Negro Kau Peduli Apa ? - Dr. Hayya Bilal
Kembara Afghanistan - Siti Noridah Ab. Rahaman
Dyspnea Kehidupan - Hadi Saharudin
ESC - Budak Tomato

Opi tak kisah dapat buku yang mana. Sebab Opi tak pernah baca lagi buku buku yang KimChaa senaraikan tu. So it will be my new experience if I get read ONE of the book list that KimChaa listed :) Opi suka baca buku yang menarik isi dalam dia. Yang ada ilmu-ilmu penting dan penyampaian yang menarik ^_^

TARIKH PENYERTAAN

BERMULA 7 Jun 2016 (Selasa)  dan TAMAT 20 JUN 2016 (ISNIN) JAM 11.59 Malam.


TARIKH UMUM PEMENANG 

Bila tuan blog rajin nak umum pemenang .. Hoho


PEMILIHAN PEMENANG

Berdasarkan random dan juga berdasarkan jawapan yang menarik untuk soalan sebab apa kau nak sangat buku tuuuh

3


Klik banner for join :)

Hadiah :

Nisha hanya perlukan 20 orang blogger yang terawal sahaja untuk di masukkan ke dalam bloglist Nisha bulan jun hingga bulan julai ^^ Nisha akan masukkan 20 orang blogger ni asap selepas mereka menghantar penyertaan mereka (:

1

Contest Jubah By Zaza Iman

www.zazaiman.com ( link kan ) merupakan sebuah blog personal dan lifestyle seharian seorang blogger. Banyak berkongsi tentang motivasi, tip, dan juga review mengenai produk-produk yang pernah digunakan.

Pemiliknya Zaza Iman juga membuat servis cetakan kad bisnes dengan harga hanya RM55 je untuk 3 kotak ( 300 pcs ). Juga menjual secara online produk pakaian. Untuk sebarang tempahan kad bisnes dan lain boleh berhubung terus melalui instagram @byzazaiman

Contest Jubah By Zaza Iman

Berita baik, www.zazaiman.com kini sedang membuat SATU CONTEST iaitu CONTEST JUBAH BY ZAZA IMAN. Dimana hadiah yang ditawarkan adalah :

HADIAH YANG DITAWARKAN 

1 x Miri Jubah @ Riya Baju Kurung By Zaza Iman
1x RM10 Topup by Tengkubutang


Nota ** 
seorang pemenang yang berjaya boleh memilih sama ada mahu
jubah merah atau baju kurung hitam

Sekiranya baju yang dipilih kehabisan stok, maka baju lain akan digantikan dimana anda juga boleh memilih SATU dari  beberapa pilihan yang ditawarkan

Yeahhh..best kan??

Kalau korang nak join boleh klik SINI .
2

Tuesday, June 7, 2016


FIRST GIVEAWAY RAMADHAN 2016 BY AYU BARBYDOL bersempena bulan ramadhan yang mulia nie.  Ayu mencari TIGA PEMENANG BERTUAH !! yang akan memenangi  TUDUNG & SIMKAD ONE XOX. Giveaway terbuka kepada semua blogger di Semenanjung Malaysia dan dapat mengeratkan lagi silratulrahim bulan ramadhan yang mulia ini.  Bermula pada  07 June 2016 ~ 30 June 2016 dan tamat pada jam 12.00 pm


6

ZALORA COMMUNITY CONTRIBUTOR BADGE

ash_tsukidate.blogspot.my review

ShoutBox

Powered by Blogger.